Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Iconisch kapiteel

Een kapiteel met een afbeelding van iets anders dan een plant wordt een iconisch kapiteel genoemd. Iconografie is de wetenschap van de duiding van dergelijke afbeeldingen, vandaar de naam iconisch. De iconografie verdiept zich ook wel in de symbolische lading van planten die op een bladwerkkapiteel staan afgebeeld, maar de ook wel gebruikte term 'historiekapiteel' roept weer andere misleidende associaties op. Ook de onversierde kapitelen, zoals het Dorische, het teerling- en het trapeziumkapiteel, zijn niet iconisch.
Voor de afbeeldingen op de iconische kapitelen is in alle eeuwen geput uit alle denkbare verhalen: mythologie, de heldendaden van heersers, heiligenlevens, bijbelse taferelen. Daarbij blijkt menige middeleeuwse beeldhouwer een voorliefde voor enge monsters gehad te hebben. Net als de muurschilderingen en de gebrandschilderde ramen spelen de kapitelen spelen een rol in de vrome 'bijbel voor het volk', de uitbeelding van de Boodschap voor hen die niet lezen konden.
In vrijwel alle gevallen moeten we ons de fraaie kapitelen bont beschilderd voorstellen. Een goede schilder kon het werk van de beeldhouwer versterken. Op veel plaatsen is nu nog te zien dat het tegengestelde bereikt wordt, wanneer de minder getalenteerde dorpsschilder er de kwast overheen gehaald heeft.




Tekst: Jean Penders, 01-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders